Julhelg i Dalarna, 22 minusgrader.


Den frågan har jag fått ett antal gånger genom åren och faktum är att det faktiskt finns massor. Eftersom jag har avstått kött i större delen av mitt liv är det vegetariska för mig det naturliga ("Vadå, äter man skinka och köttbullar på jul?") Dock är jag inte särskilt traditionell då det är få maträtter på julbordet som återkommer år efter år. Jag provar gärna nytt och serverar hellre ett fåtal olika rätter vid varje tillfälle under julhelgen, än allt på en gång. Detta år blev allt faktiskt veganskt (samt glutenfritt), vilket även passade min kusin som är mjölkprotein- och äggallergiker. Här följer en lista över det som serverades på årets julbord. Algjansson blev en ny favorit som absolut kommer få återkomma nästa år 😊 

Algjansson med potatis, wakamealger, lök, tomat, havregrädde, julkryddor, mm

Griljerad kålrot (recept, se nedan)

Saffransfalafel

Grönkålssallad med linser, valnötter, torkad frukt, apelsin och aprikosdressing 

Mormors finska sillsallad utan sill

Brysselkål

Dijonsenap 

Potatis

Jullimpa med kokosolja och veganost

(Finsk kålrotslåda och morotslåda - dock med mjölk och ägg)

Bjussar på receptet på Algjansson från "Den vegetariska kokboken" av Inga-Britta Sundqvist. Skippade dock sirapen samt tog havregrädde och majsströbröd istället för mjölk och sesamfrön 😊



Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej