Min första homemade semla är vegansk och fri från gluten och vanligt socker. Den är lagom söt och mäktig, utan att skapa ytterligare sötsug. Med fyllning som agavesötad mandelmassa och cashewgrädde med päron och vanilj känns den betydligt fräschare än den traditionella. Lär nog skippa att lära mig hur man bakar dem 😊 Receptet på bullarna är förresten inspirerat av ett från Renée Voltaire, och de blir inte alls sådär typiskt kladdiga som glutenfria degar kan bli. Inte fel när de fortfarande blir saftiga 😊 

Semmelbullar, 8 st
3/4 dl kokosolja, smält
2,5 dl havremjölk eller annan vegomjölk
25 gram jäst för söta degar
1 dl agavesirap 
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
3 dl majsmjöl
2 dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk/psylliumfröskal 

Värm mjölken till kroppstemperatur och smula ner jästen. Tillsätt kokosoljan som du redan smält, samt resten av ingredienserna. Jäs under bakduk i 45 minuter. Forma sedan 8 bullar och lägg på bakpappersklädd plåt, låt jäsa ytterligare 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och pensla bullarna med lite mjölk. Grädda dem i cirka 8 minuter. Låt svalna och fyll sedan.

Mandelmassa 
Mixa 1 dl sötmandlar (några mandelbitar får gärna vara kvar) och blanda med några msk agavesirap och vegomjölk.

Cashewgrädde
Mixa 1,5 dl cashewnötter till ett mjöl. Tillsätt ett litet skalat päron (ex Kaiser Alexander) och äkta vaniljpulver. Mixa igen och späd ev med vatten.


Skär av hatten på semlan, gröp ur något och lägg i fyllningen. Pudra över sukrin melis och servera! 💚







Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej