Älskar indisk (läs: ayurvedisk) mat, inte minst såhär års då kroppen behöver värmas upp. Då gör varma grytor och heta kryddor susen. Idag gjorde jag en variant på Dhal - indisk gryta med antingen röda linser eller skalade mungbönor. Dhal har jag lagat många gånger förut, har en hel kokbok med olika varianter, men just denna blev jag bjuden på av en vän och tidigare kursare under en tjejkväll för ett tag sedan. Till grytan hade jag Kung Markattas parboiled ris, vilket är ett bättre alternativ till vitt ris. Detta framtas skonsammare vilket leder till ett högre näringinnehåll, inte minst av tiamin (ett b-vitamin som annars förstörs). En middag som värmde upp och lugnade ner efter en hektisk dag ❤

4 stora portioner
1 gul lök, hackad
Några vitlöksklyftor, hackade
En rejäl bit färsk ingefära, riven (här är det bara att gå loss om man frågar mig 😉)
1,5-2 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
Kallpressad kokosolja
4 dl röda linser
500 ml krossade tomater
1 burk kokosmjölk
1/2 ask körsbärstomater, finhackade
En kruka koriander 
Örtsalt, havssalt och svartpeppar
Ev lite vatten (eller mer tomat/kokosmjölk)

Stek lök, ingefära och övriga kryddor i kokosoljan (proportionerna på kryddorna är mycket en smaksak). Tillsätt linser, tomatkross och kokosmjölk. Krydda med örtsalt alt. tillsätt en palmolje- och sockerfri buljong. Låt detta puttra minst 30 min (ju längre desto bättre). Tillsätt tomater och smaka ev av med salt och mer kryddor. Rör slutligen ner koriander och servera omedelbums 😊



Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej